Huisgemaakte taart op de kaart
Dr. Oetker Professional Koopmans Professioneel

Wijn spijs combinaties

Nadat jouw gasten hebben genoten van een heerlijk diner, kan een perfect samengesteld dessert in combinatie met wijn niet ontbreken. Maar welke wijn past nou het beste? Dessertwijnen hebben veelal de bekendheid voor mierzoete alcoholische dranken. Alhoewel, de opkomst en het assortiment van complexere wijnen wordt steeds uitgebreider. Het is daarom belangrijk om kennis te hebben van welke type dessertwijnen het beste te combineren zijn bij verschillende soorten smaken en soorten desserts. Bij een grand dessert is het bijvoorbeeld lastiger om een goede wijn te selecteren vanwege de uiteenlopende structuren en smaken. Hieronder vind je daarom een aantal tips die het jou gemakkelijker maken in de keuze van de perfecte wijnen in combinatie met het dessert!

Fruit salades

De smaken van vers fruit variëren van lichtzoet tot zuur. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen welke intensiteit naar voren komt, om de wijn goed in balans te houden in combinatie met het fruit.  In dit geval geldt dat de traditionele dessertwijnen vaak te veel suikers bevatten voor vers fruit. Alternatieven zijn bijvoorbeeld lichtzoete dessert wijnen en mousserende wijnen.

Vol, zacht en romig

Denk bijvoorbeeld aan roomijs, bavarois, crème brulee, romige taarten, pannacotta en tiramisu. Vaak worden deze soorten desserts gecombineerd met bijvoorbeeld fruit, toppingen of garnituren. Het is in veel gevallen belangrijk om eerst de intensiteit van de zuren, de smaak en de structuur van de toegepaste ingrediënten in kaart te brengen. Daarna kun je gaan selecteren op een type dessertwijn voor een zo goed mogelijke combinatie, welke in goede balans staat met het sterkst aansprekende aroma van het dessert.

Chocolade

Wijn maakt de smaak van chocolade krachtiger wat verassend goed bij elkaar past. Je zou denken, chocolade is chocolade. Toch kan het lastig zijn om een goede combinatie samen te stellen vanwege de vele aroma’s. Ook hierbij is het goed te kijken naar; gebruik je witte/ melk of pure chocolade? Wat is de structuur van het dessert? Wat is de temperatuur? En welke garneringen heb je gebruikt? Daarnaast is het niet altijd nodig om perse een dessert wijn te kiezen maar kun je ook tafelwijnen kiezen. Hierbij moet je wel opletten dat er geen bittere nasmaak bij komt. Dit komt door de tannine die zowel in de wijn als in de chocolade zitten.


Pure chocolade

Hoe krachtiger en donkerder de chocolade, hoe meer body en kleur de wijn kan hebben. Kies bijvoorbeeld voor een stevige Cabernet of een Zinfandel. Heb je de chocolade verwerkt in een dessert waardoor de smaken niet heel sterk zijn? Dan kan een Pinot noir of een Merlot een goede keuze zijn. Ook leent een zoete Banyuls zich perfect in combinatie met de bitters van pure chocolade. Echter is het wel goed om te weten dat stevige wijnen ook enorm kunnen botsen met de chocolade wat lijdt tot een onprettige smaak. Tip: kies voor wat oudere wijnen, deze bevatten vaak minder tannine.

 

Melk chocolade

Doordat er melk is toegevoegd aan de cacaopoeder, is het makkelijker om melk chocolade te combineren met wijn. Er zijn daarom ook verschillende opties van zoete dessert wijnen, krachtige rosé wijnen tot lichterode wijnen. Muscat wijnen en (romige) sherry’s zorgen bijvoorbeeld voor een heerlijke smaak sensatie van karamel. Ook mousserende wijnen lenen zich goed, denk bijvoorbeeld aan een fruitige rode Brachetto, Champagne of een Moscato d’Asti.


Witte chocolade

Dit type chocolade is anders dan melk en pure chocolade. De reden hiervoor is dat witte chocolade geen cacaopoeder bevat maar cacaoboter. Dit type leent zich daarom erg goed in combinatie met witte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk zoete Eiswein, Moscato, een frisse Riesling of een Pinot Blanc.  

Tips bij het combineren van taart en dessert met dessertwijn:

1.     Vanwege de vele suikers in dessertwijnen kun je deze met gemak een lange tijd opengemaakt bewaren!

2.     De smaak van de wijn moet minstens net zo zoet zijn als het dessert, dit brengt het dessert tot een beter geheel.

Meer tips en tricks ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Petit grand dessert chocolade

Petit grand dessert chocolade

Meer rendement uit je dessertkaart

Bekijk de 7 tips voor een menukaart die stuurt op desserts met een hoog rendement.


Petit grand dessert rood fruit

Petit grand dessert rood fruit

Foodstyling tips

Foodstyling tips

Petit grand dessert tropisch fruit

Petit grand dessert tropisch fruit