Huisgemaakte taart op de kaart
Dr. Oetker Professional Koopmans Professioneel

Werken met... vanille

Vanille is één van de bekendste maar duurste smaakstoffen ter wereld. In dit artikel kom je erachter waarom dit zo is en geven we jou diverse tips om vanille te verwerken in je recepturen! 

Het telen van de vanillebonen wordt allemaal handmatig gedaan. De bloemen worden handmatig bevrucht, wat moet gebeuren op de enige dag in het jaar dat de bloemen open staan. Daarna wordt de vanille handmatig geoogst. Een zeer arbeidsintensief proces wat voor een laag aanbod zorgt.

Vanille Tahitensis

Patissiers werken graag met vanille Tahitensis voor zijn subtiele smaak en brede toepasbaarheid. Ideaal voor het gebruik in desserts en gebak! Vanille Tahitensis bevat minder vanilline waardoor de smaak van vanille iets minder heftig is. De smaak is vooral exotisch en bloemig. De stokjes bevatten veel merg voor een hoge visuele impact in je gerechten. Vanille Tahitensis zit verwerkt in het product Gourmet Vanilleschoten. Lees meer over Vanille Tahitensis via Dr. Oetker Professional.

Wat is vanilline?

Stokjes die goed behandeld en gefermenteerd zijn, bevatten de stof vanilline. Deze stof zorgt voor de vanille smaak in de stokjes. Hoe hoger deze stof, hoe voller de smaak. De smaak van het stokje zit aan de binnenzijde: het merg. 

Vanille verwerken

Stap 1: Een vanillestokje overlangs insnijden met een scherp mes.
Stap 2: Het vanillestokje toevoegen aan de vloeistof (melk, room) en dit tot net onder de kook brengen.
Stap 3: Het vanillestokje 20 minuten laten trekken in de warme vloeistof.
Stap 4: Het vanillestokje verwijderen van de vloeistof en het vanillemerg uit het stokje schrapen. Voeg het merg toe aan de vloeistof voor extra aroma en zichtbaar effect.

Waarom is vanille zo duur?

Aangezien het aanbod van vanille heel laag is maar de vraag heel hoog, wordt de prijs van vanille steeds duurder. Hier zijn verschillende oplossingen voor gevonden zoals: synthetische vanille (synthetische vanilline). Dit soort vanille is uit hout verkregen doordat vanilline wordt gesynthetiseerd uit het hout. 

Wat is bourbon vanille?

Bourbon is een vanille soort uit Madagaskar, de grootste vanille producent ter wereld. Bourbon vanille wordt ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd. Bourbon vanille is ook vaak verkrijgbaar als poeder of suiker, bij poeder staat een halve theelepel gelijk aan 1 vanillestokje. 

Wat is vanille extract?

Vanille extract is een populaire vloeibare vorm van vanille. Het wordt gemaakt door de smaak uit de boon te halen met alcohol. Vanille extract is makkelijk te verwerken in bakproducten en andere gerechten. Wil je zelf vanille extract maken? Laat een opengesneden vanille stokje weken in een glas wodka/rum naar keuze, 6 weken lang, om de week even een keer schudden en je hebt je eigen vanille extract!

Wat zijn geëxtraheerde vanillestokjes?

Na het maken van vanille extract worden de stokjes vermalen en verwerkt tot hele kleine stukjes. Deze vanille stukjes worden veel aan voedingsmiddelen om de klassieke zwarte ‘puntjes’ te krijgen.

Eclairs au chocolat

Eclairs au chocolat

Ontvang tips over variaties in basistaart en meer... Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!