Huisgemaakte taart op de kaart
Dr. Oetker Professional Koopmans Professioneel

Vegan tips & tricks

Veganistische producten zijn tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar, waardoor het steeds haalbaarder wordt om zuivel en ei te vervangen in recepturen. Hier is helaas geen gouden regel voor, waardoor het voor jou als horeca ondernemer best een lastig thema is! Voor zuivel zijn al veel plantaardige alternatieven beschikbaar. Melk en room kunnen vrij makkelijk vervangen worden. Eén van de lastiger te vervangen producten is ei. Met behulp van de volgende tips & tricks ben jij klaar om van jouw succesvolle bakrecepten een vegan variant te maken!

Welke functie heeft het ei heeft in een bakrecept? Hieronder verklaren we 3 functies:

1) Als rijsmiddel

2) Als bind- of verdikkingsmiddel

3) Als glansmiddel

Rijsmiddel

Vaak zorgen de eieren ervoor dat bakrecepten goed rijzen. Gelukkig zijn er producten die de eieren goed kunnen vervangen. Vaak staan deze producten al gewoon in jouw keuken! Bakpoeder en appelazijn bijvoorbeeld helpen om jouw cake of taart te laten rijzen. Andere soorten azijn werken ook, maar appelazijn is zoeter en milder van smaak. Je gebruikt voor 1 cake één eetlepel azijn en één eetlepel bakpoeder. Wanneer de azijn en de bakpoeder samen worden toegevoegd, reageert het bakpoeder extra sterk. Het is wel belangrijk dat de azijn wordt op het laatste moment wordt toegevoegd. Dit kan namelijk al reactie veroorzaken terwijl de cake nog niet in de oven staat.

Tip: er bestaan ook kant-en-klare eivervangers in poedervorm. Deze zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en online bakwinkels. Op de verpakking staat exact hoeveel je moet gebruiken om 1 ei te vervangen.

Bindmiddel en verdikkingsmiddel

Fruit is een goede vervanger voor bindmiddel/ verdikkingsmiddel bij het maken van bakrecepten. Vervang bijvoorbeeld één ei door een halve, gepureerde banaan of voor 50 gram appelmoes. Het is wel belangrijk dat het fruit goed rijp is! Of gebruik eens pompoen- of zoete aardappelpuree als alternatief. Bedenk wel dat al deze producten je bakrecept een specifieke smaak geven en dus moeten matchen met de andere smaakmakers in je recept.

Een andere optie is chiazaad of lijnzaad. Deze geven na het mengen met water een soort gel, die extra stevigheid geeft aan een gerecht. Gebruik per te vervangen ei één eetlepel chia/lijnzaad en 3 eetlepels water. Laat 10 minuten wellen.

Glansmiddel

Ook om de taart een mooie glans te geven gebruik je eieren. De keuze die je hier maakt wordt bepaald door de vraag of je het ingrediënt vóór of ná het bakken wilt gebruiken.

Na het bakken: uitgestreken abrikozenjam of suikerwater op een harde taartkorst geven na het bakken zelfs een nog mooiere glans dan ei.

Voor het bakken: gebruik sojamelk om je deeg mee af te strijken. De eiwitten in de sojamelk zorgen voor een mooi bruin laagje op de taart/ cake. Het is goed om te weten dat rijst- of amandelmelk weinig eiwitten bevatten, gebruik deze melk dus niet aangezien je dan niet het gewenste resultaat zult bereiken! 

In één overzicht

Alle simpele opties voor vervanging van zuivel of ei in bakrecepten.

Ei vervangen:                                                                   Zuivel vervangen:
Gepureerd fruit, bijvoorbeeld banaan                           Soja melk
Gepureerde groenten, bijvoorbeeld pompoen            Amandelmelk    
Chiazaad/ lijnzaad                                                           Kokosmelk
No-egg                                                                               Soja yoghurt
                                                                                            Soja room
                                                                                            Margarine
                                                                                            Olie

Ontvang recepten, tips en meer... Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dr. Oetker Professional!Vegan naturel cheesecake

Vegan naturel cheesecake

Vegan inspiratie blog

Vegan inspiratie blog

Vegan recepten

Vegan recepten

Vegan sinaasappel cheesecake

Vegan sinaasappel cheesecake