Huisgemaakte taart op de kaart
Dr. Oetker Professional Koopmans Professioneel

Meer rendement uit je menukaart met 7 praktische tips

Een uitgebalanceerde dessertkaart bestaat uit 6 nagerechten. Bekijk hier 7 praktische tips die jou op weg helpen om maximaal rendement te halen uit je menukaart.

tip 1 Kies de juiste gerechten

Denk bij het samenstellen van de dessertkaart aan de opbouw, balans en natuurlijk het rendement. Kies voor circa 6 desserts met verschillende producten, smaken en verschijningsvormen. Maak gebruik van meerdere componenten op het bord. Een dessert dat bestaat uit meerdere componenten zal hoger gewaardeerd worden dan simpel "brownie met vanilleijs".

Hoe stel je een goede dessertkaart samen? Bekijk de tips & tricks. 


tip 2 een aparte dessertkaart

Een aparte dessertkaart zorgt ervoor dat gasten sneller gaan voor een nagerecht. Het maakt de gast nieuwsgierig wat er op de kaart staat en hij/zij zal deze waarschijnlijk willen bekijken. Als die drempel al genomen is dan wordt gemakkelijker een dessert besteld.


tip 3 indeling menukaart

Een speciaal kader op de menukaart, met het liefst vetgedrukte letters valt als eerste op. Wanneer hier het meest kostbare gerecht staat, zullen de dichtstbijzijnde gerechten opvallen en in verhouding goedkoper zijn. Deze gerechten worden ook het meest verkocht. Zet hier jouw gerecht met de meeste marge en vergroot zo het uiteindelijke cijfer achter de streep.

Van de rest van de kaart worden de gerechten die onder- en bovenaan de menukaart staan het meest besteld. Zet hier dus ook gerechten die het hoogste rendement opleveren.

tip 4 storytelling

Een beleving kan je gerecht nét dat extraatje geven. Iets bestellen waar een verhaal maakt het voor de gast uniek. Laat dus weten wie de taart gebakken heeft of welke bijzondere (lokale) ingredienten er zijn gebruikt. Communiceer dit op de menukaart, maar laat óók het personeel het verhaal vertellen. Zo worden je gerechten nog persoonlijker.

Hoe zet je actieve verkoop in voor meer verkoop van taart en dessert? Bekijk onze tips voor verkoop!


tip 5 smeuïge teksten

Uit onderzoek is gebleken dat extra aanprijzing doormiddel van smeuïge teksten leidt tot 27% meer omzet. Voeg daarom bijvoeglijke naamwoorden toe aan de omschrijving van je dessert. Vergeet ook zeker niet te melden dat het dessert huisgemaakt is!

krachtig intens heerlijk fluweelzacht subtiel fris

tip 6 prijsbeleving beïnvloeden

Het euroteken schrikt gasten af. Door het weglaten van dit tekentje zal er in mindere mate op de prijzen van jouw gerechten gelet worden. 

Ook de uitlijning in een menukaart kan ervoor zorgen dat de gasten sneller op de prijs gaan letten. Door de prijs direct achter het gerecht te zetten, zullen gasten sneller voor iets kiezen dat ze het lekkerst vinden.

Zet altijd een duur dessert op de kaart. Andere desserts lijken dan in vergelijking goedkoop. En het dure dessert? Dat wordt ook wel verkocht. Er is een groep consumenten die standaard voor de duurste optie kiest op de kaart.

tip 7 volledigheid

Zorg dat alle informatie over de gerechten compleet is, inclusief allergeneninformatie. Dit laatste wordt gezien als gastvrij. Allergeneninformatie over jouw ingrediënten kun je vinden in het foodbook van PS in Foodservice

Jouw tip delen?

Jouw tip delen?
Jouw tip is geld waard

De Menukaart van...

Wil jij vertellen over de huisgemaakte taarten op jouw kaart? Laat het ons weten en deel jouw ervaringen met andere chefs!


Ontvang recepten, tips en meer... Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dr. Oetker Professional!