Huisgemaakte taart op de kaart
Dr. Oetker Professional Koopmans Professioneel

Bladerdeeg

Bladerdeeg wordt ook wel korstdeeg of feuilleté genoemd en kenmerkt zich door een ‘bladerende werking’. De laagjesstructuur ontstaat door het toeren van het deeg. Hierbij worden laagjes vet en laagjes deeg gevouwen en weer uitgerold. Het bladerende effect ontstaat tijdens het bakken, waarbij het water verdampt en de laagjes uit elkaar worden geduwd.

Bladerdeeg wordt meestal vanuit kant en klaar deeg gebruikt, omdat het veel werk is om zelf te maken. Ook is de kwaliteit van een vriesvers deeg uitstekend; het wordt tenslotte pas gebakken in jouw oven.

Tips en tricks bladerdeeg

Tip 1: Verwerk bladerdeeg altijd licht ontdooid. Als het te lang op de werkbank blijft liggen dan wordt het slap. Ook droogt het uit, wat een negatief effect heeft op de bladerende werking en het eindresultaat.

Tip 2: Bladerdeeg dat je na het bewerken nog wilt snijden kun je het beste nog even aanvriezen. Het deeg is dan makkelijker snijdbaar.

Tip 3: Bij het maken van flapjes, bakjes e.d. plak je het deeg vast met water en niet met ei. Dit heeft een negatief effect op de bladerende werking van het product.

Tip 4: Bladerdeeg producten die juist niet te veel moeten rijzen prik je in met een vork en bak je tussen twee siliconenmatjes.

Tip 5: Bij gevulde hartige taarten of quiches bak je deze voor met een blinde vulling. Hierdoor wordt het deeg knapperig en voorkom je een ‘natte’ bodem.

 

Recept met bladerdeeg tarte tatin van peer

“Sharing” ofwel delen is een steeds belangrijkere trend aan het worden in de horeca. Denk aan het succes van tapas waar kleine gerechtjes centraal op tafel komen. Deze tarte tatin wordt in zijn geheel geserveerd zodat de gasten hem aan tafel zelf kunnen verdelen. Bekijk het recept!

Recept met bladerdeeg Tompoucetaart

Een variant op de tompouce met een heerlijke vulling van kersenchiboust: een banketbakkersroom luchtig gemaakt met geslagen eiwit.

Sticky toffee bananentaart

Sticky toffee bananentaart

TIPS ONTVANGEN OVER WERKEN MET BLADERDEEG? SCHRIJF JE NU IN VOOR DE NIEUWSBRIEF!